Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2021 18:14 - БЕЗДНА БЕЗ ДЪНО: ГЕРБ и ДПС въртят милиардите в енергетиката и след изборите (ето ги „калинките” на мафията) https://narod.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 147 Коментари: 0 Гласове:
1



image Жаклен Коен (вляво) и Иван Йончев бяха назначени за шефове на БЕХ и НЕК от енергийния министър Теменужка Петкова без конкурси ДнесМнения БЕЗДНА БЕЗ ДЪНО: ГЕРБ и ДПС въртят милиардите в енергетиката и след изборите (ето ги „калинките” на мафията) imageот admin на 05.02.2021 0 1,029 Споделете

Има една новина, която може и да ви изненада: за един държавен сектор няма да има значение какъв ще е резултатът от изборите и кой ще влезе в следващото правителство. Енергетиката, тази „най-богата“ и важна част от държавната икономика, ще остане под контрола на ГЕРБ и ДПС още поне три години и никой няма да може да промени това.

„Заковаването“ ще стане през подмяна на ръководства на енергийните фирми, сред които АЕЦ „Козлодуй“, НЕК, ЕСО, „Булгартрансгаз“, ТЕЦ „Марица-изток 2“, „Булгаргаз“, „Мини Марица-изток“ и шапката им – Българският енергиен холдинг (БЕХ). Промяната трябва да приключи спешно – до месец. Но вместо по обичайния начин – според партийната вярност, назначенията ще се случат с конкурси.

На пръв поглед това е победа на прозрачността – от години се чакат конкурси, с които да се пресече партийното овладяване на държавните дружества, както и да се осигури професионален мениджмънт. Нищо обаче не подсказва, че случаят ще е такъв – сформираните на тъмно изборни комисии, кратките срокове и субективните оценки лесно ще позволят на управляващите да изберат подходящите хора. А дори властта да се смени, отстраняването на директор, назначен с конкурс, ще бъде изключително трудно. Ще е нужно да се докаже, че човекът или не се справя с работата, или има други провинения, пише в разследване на в. „Капитал“.

През конкурсите сега управляващите ще запазят властта си в ключовия сектор, в който има огромен геополитически и икономически интерес.

Сега е моментът

Поводът да се започне с масова подмяна на директорите в енергетиката е Законът за публичните предприятия. Той беше приет в края на 2019 г. и въведе изискването всички членове на органите за управление и контрол в публичните предприятия да се избират и назначават след конкурс. До приемането му не съществуваше подобно изискване, като шефовете просто се назначаваха с решение на съответните министри или в случая с енергийните дружества – на борда на директорите на БЕХ.

Приемането на закона и правилата за назначения с конкурси станаха след консултации с ОИСР и бяха достатъчни България да влезе в чакалнята на еврото – ERM II. За въвеждането на еврото е нужно да се докаже, че те се прилагат ефективно. Точно това изтъкват като мотив сега от Министерството на енергетиката, което е обявило конкурса за БЕХ, и самият холдинг, който провежда избора на нови директори за всичките му дъщерни дружества.

Всички бордове ще бъдат с по 5 членове, като трима от тях ще се назначават с конкурс съответно от министерството за БЕХ и от самия холдинг – за останалите дружества. Останалите двама членове ще се водят „независими“ и ще се избират след конкурс от Агенцията за публичните предприятия и контрол.

Пак според закона мандатът на директорите ще бъде три години. Те ще могат да бъдат сменени при условията на сключените договори и съответните законови изисквания – обективна невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца; осъждане за извършено умишлено престъпление от общ характер; тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения; влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси. Освен това договорът ще може да се прекратява предсрочно и поради неизпълнение на заложените показатели в одобрената бизнес програма, което е ключово за дружества като мините и ТЕЦ-а, чието финансово състояние е критично.

Първо в БЕХ

Министерството на енергетиката обяви на 29 януари конкурса за нов шеф и двама членове на борда на директорите на най-голямото и важно държавно дружество – БЕХ. Срокът за подаване на кандидатури е 8 февруари. Списък с допуснатите по документи кандидати би трябвало да бъде публикуван следващата седмица, но в сектора усилено се говори, че фаворит за поста е досегашният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов.

Той влезе в ядрената централа в края на 2018 г., като в разпространената тогава биография се казваше, че Михов е заемал ръководни длъжности в енергетиката. Има 16-годишен опит в „АЕЦ Козлодуй“ и 2-годишен стаж в държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“. На практика той не е бил във висшето ръководство на нито една от държавните енергийни компании. В АЕЦ-а е работил преди 2001 г. като директор на отдел, а дългогодишни служители в централата казаха пред „Капитал“, че Михов често е напускал и след това се е връщал на различни длъжности. За ДП РАО пък дори няма информация каква точно длъжност е заемал. По време на тройната коалиция Михов е бил в ръководството на „Информационно обслужване“.

Единственото, с което Наско Михов бе известен в публичното пространство, преди да оглави АЕЦ-а, е краткото му пребиваване начело на „Топлофикация – София“. Това се случи през 2007 г., точно след махането на Валентин Димитров-Топлото. Той влезе в борда на директорите след конкурс, проведен от Столичния общински съвет, но само три месеца по-късно бе отстранен с решение на съвета.

Изпълнителният директор на БЕХ е нещо като министър в сянка, тъй като реално провежда политиката на държавата в сектора, а под негов контрол са всички големи държавни дружества като НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“, ТЕЦ „Марица-изток 2“ и „Мини Марица-изток“, чиито консолидирани приходи са близо 7 млрд. лева.

Конкурси проформа?

Макар тепърва да върви конкурса за избор на ново ръководство на БЕХ, старите членове на борда на холдинга (Жаклен Коен, който е и член на борда на директорите на АЕЦ „Козлодуй“, Живко Динчев, който е директор на ТЕЦ „Марица-изток 2“, и Андон Андонов, който ръководи „Мини Марица-изток“) обявиха във вторник процедури за трима нови членове на бордовете на директорите във всички контролирани дружества. За останалите двама, т.нар. независими членове в бордовете на компаниите, Агенцията за публичните предприятия и контрол предстои да обяви конкурси в близките дни.

Кой точно ще влиза в оценителни комисии за конкурсите на енергийното министерство и БЕХ не се казва, но е озадачаващо, че хора, които предстои да бъдат сменени, ще избират новите ръководители на държавната енергетика. Разбира се, това не е от съществено значение, ако конкурсите са само проформа, каквито съмнения има.

Като за ръководители в критичен сектор с милиарди приходи критериите за избор на отворените позиции не са никак високи. Нужни са 5 години професионален опит или такъв на ръководна позиция, висше образование и чисто съдебно минало.

Одобрените по документи кандидати ще трябва да се явят на писмен и устен изпит, като по-голяма тежест ще носи резултатът от устната част. Това е често срещан похват при назначенията в държавната администрация, тъй като позволява да се даде необосновано висока оценка на предпочитания кандидат при устния изпит, за който няма писмени доказателства как е протекъл.

Кой идва в енергетиката

По информация на „Капитал“ е много вероятно след прехвърлянето на Наско Михов в БЕХ директорското място в АЕЦ „Козлодуй“ да бъде заето от сегашния му заместник Александър Николов. Последният управляваше АЕЦ „Козлодуй“ по времето на Трайчо Трайков и се завърна като зам.-директор през март 2019 г. През 2011 г. Николов бе нападнат и пребит близо до дома му. Тогава неофициално се твърдеше, че нападението е свързано с работата му в ядрената централа и става дума за засегнати бизнес интереси „заради отказа на АЕЦ-а да произведе допълнителни количества ток за свободния пазар“. Година по-късно разследването беше спряно заради липса на достатъчно данни за извършителите.

Нагласите са повечето от досегашните директори на останалите държавни енергийни дружества да бъдат преназначени след конкурсите. Колкото до ТЕЦ „Марица-изток 2“ и „Мини Марица-изток“, те са в тежко финансово състояние и малцина биха се съгласили да поемат управлението им. Затова настоящите им директори Живко Динчев и Андон Андонов изглеждат за властта като приемлив компромисен вариант.

Владимир Малинов пък почти сигурно ще продължи да управлява „Булгартрансгаз“. Той е човекът, който движи оперативно големите газови проекти като продължението на „Турски поток“, връзката със Сърбия, разширението на мрежата и т.н., и би било рисково за ГЕРБ да допусне друг в тази геополитическа игра. Подобно е положението и при „Булгаргаз“, който се управлява от Николай Павлов – той водеше преговорите с „Газпром“ за промяна на ценовата формула при оставките, както и с азерите по новите параметри на договора за каспийския газ.

Владимир Малинов, директорът на „Булгартрансгаз“, е почти сигурно, че ще бъде преизбран, тъй като именно той отговаря за големите газови проекти като продължението на „Турски поток“ през България

За НЕК пък фаворит е Иван Йончев, който ръководи компанията от лятото на 2019 г. Той беше първият обсъждан вариант за наследник на Коен в БЕХ и несъмнено има силни позиции сред властта. За близостта му до ДПС свидетелства това, че през декември 2013 г., при кабинета „Орешарски“, Йончев бе назначен за изпълнителен директор на БЕХ, като според запознати това се е случило със съдействието на Георги Христозов и Илко Желязков – и двамата тогава членове на съвета на директорите на БЕХ. Сега Христозов е директор на притежаваната от Ахмед Доган ТЕЦ „Варна“, а Желязков е определян за „лейтенанта на Делян Пеевски“, който прокарва интересите на ДПС в енергетиката.

Все още няма ясни индикации как ще се промени ръководството на Електроенергийния системен оператор, но сегашният му състав се смята също за част от сферата на влияние на ДПС и нищо чудно да се преповтори в някаква комбинация. Възможно е например на мястото на сегашния директор Ангелин Цачев да бъде избран заместникът му Стефан Радев, който е зет на споменатия вече Георги Христозов. Настоящият председател на УС на ЕСО Антон Славов също е близък до ДПС и Христозов и нищо чудно отново да бъде в ръководството на компанията, която е една от най-богатите в държавата.

Кой управлява БЕХ?

Настоящият директор на БЕХ – Жаклен Коен, подаде оставка още на 19 август 2020 г., а министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че я е приела и ще издаде протоколно решение за неговата смяна. И досега обаче фактическа промяна в ръководството няма. Бяха направени три неуспешни опита за назначение – на Иван Йончев, чиято биография в държавната енергетика е силно преплетена с тази на Коен и ДПС, на Ина Лазарова, която е зам.-директор на БЕХ, отговаряща специално за изграждането на междусистемната газова връзка с Гърция, както и на Мартин Тафров, който е син на бившия шеф на НЕК Данаил Тафров, работил по проектирането на язовир „Цанков камък“ заедно с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19852191
Постинги: 45076
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930