Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2021 16:40 - Унижението на занижените очаквания
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 94 Коментари: 0 Гласове:
0



Унижението на занижените очаквания Актуално Осъзнавайки глобалната си мощ да оформя наративи, които пътуват скоростно от Вашингтон до всяка столица, за която се сетите, корпоративната медийна машина забравя за думи като смирение и нюанс, за контекст, истина и баланс. Избуява нагласа на наглост, прозира презрение, някои биха описали процеса като пиеса със заглавие „Елитът“ сваля маската“, а други като „Операция „Нормализция на ненормалното“. image

Гост-автор | 31/10/2021

Автор: Владислав Апостолов

Корпоративните медии в САЩ отдавна оперират като пропагандни платформи за властта на Демократическата партия в Белия дом и Конгреса, и подкрепящите я транснационални конгломерати. Понякога има послания, които не са подходящи за официални прес съобщения и тогава се задейства топлата връзка с редакциите на някога най-уважаваните и разпознаваеми издания на планетата.

А посланията, които печатните и електронни органи на управляващата класа изпращат, следва да интересуват глобалната аудитория. Тези медии никога не комуникират само с американската публика, тяхната платформа е световна. Пропагандна статия в The New York Times от вторник вечерта може да стане водеща тема през контролираните алгоритми на Twitter в сряда и до четвъртък вече да влезе в международните новини на десетки държави. Целият процес е зверски порочен и корумпиран, но работи.

Осъзнавайки глобалната си мощ да оформя наративи, които пътуват скоростно от Вашингтон до всяка столица, за която се сетите, корпоративната медийна машина забравя за думи като смирение и нюанс, за контекст, истина и баланс. Избуява нагласа на наглост, прозира презрение, някои биха описали процеса като пиеса със заглавие „Елитът“ сваля маската“, а други като „Операция „Нормализция на ненормалното“.

Темите варират – раса, пол, икономика… Но тонът ескалира и става все по-снизходителен, все по-уродлив. Едно такова послание на корпоративно издание обиколи социалните мрежи тези дни и припомни на мнозина какъв неприятен спектакъл представлява американската либерална преса.

Този път става дума за статия на The Washington Post – изданието, което преди няколко години беше пропагандно романтизирано и идеализирано от самия Стивън Спилбърг с номинирания за няколко награди „Оскар“ филм The Post, с актьорски състав, включващ имена като Том Ханкс и Мерил Стрийп.

Всеки, който е преглеждал съдържанието на изданието в последните години е наясно, че то заслужава по-скоро брутална сатира от братята Коен, или черна комедия по Мартин Макдона, отколкото патетична драма по „истински“ случай на холивудския властелин Спилбърг.

Една от многото причини е невероятно наглата статия със заглавие „Спрете да се оплаквате от недостига на стоки и проблемите във веригата за доставки. Опитайте да си занижите очакванията“.

Снизхождението направо капе от всяка буква. Вижда се и механизма на манипулацията – оправдаване на един откровено дисфункционален и некопметентен политически режим плюс вменяване на вина на редовите граждани. Вина, че са дръзнали да поискат неща като… добре заредени магазини и адекватни услуги.

Вестникът на властта размахва пръст към американците – а оттам и към всички в развития свят – и тяхното „свикване с бързи услуги и лесен достъп до продукти“. Медията продължава да обвинява „консуматорите, които били разглезени от десетилетия“. Точно коментатори от Вашингтон да говорят така дори не е лицемерие, то е гротеска. Цялата политико-медийна класа в столицата на Америка спокойно може да бъде определена като най-разглезената и нахална прослойка в западната цивилизация.

Наглост на стероиди е, когато „анализатор“ със сигурна „работа“ в редакцията на обилно финансирано от мултимилиардера Джеф Безос пропагандно издание, реши да повдигне обвинение към средната класа  в страна, ударена от едновременно от пандемия и невероятно некомпетентен политически режим.

Авторката дори дава пример със себе си и обяснява как щяла да стисне зъби ако проблемите с веригата за доставки се отразят отрицателно на продажбите на нейната нова книга. Понякога наистина изглежда така сякаш тези хора обитават друга планета и нямат никаква връзка с реалността на терен.

В същото време зад демонстративната неадекватност изглежда се крие много по-голям разказ за бъдеще на хронична криза от разнообразен характер. Заглавието „Занижете очакванията“ е глобално послание с особен резонанс и за Европа. Виждаме какво става с безумия като зелената сделка и всички задаващи се последствия от енергийния мазохизъм на Стария континент.

Всички груби грешки и съзнателни гадости, сътворени от либералните властови класи през годините сякаш са синхронизирани с шепота „свиквайте“.

Е, шепотът вече е крясък. „Свиквайте“ с масовата миграция от Третия свят и терористичните атаки. Преди време кметът на Лондон Садик Кан буквално каза след поредното клане в Лондон, че това било „неизменна част“ от живота в големия град.

„Свиквайте“ с трансджендър идеологията, която вече е насочена основно към още неоформените съзнания на подрастващите и се възползва от всяка тяхна закономерна фрустрация и колебливост.

„Свиквайте“ с Грета Тунберг и Мегън Маркъл, с Окасио-Кортез и Илхан Омар, с Антифа и Black Lives Matter. А който не иска да свиква – е медии като The Washington Post разполагат с други инструменти. Много бързо „разглезените граждани“ от статията за занижените очаквания ще се первърнат в „расисти“ за нов материал, посветен на бялото превъзходство във всяка западна система и организация.

Арсеналът на пропагандата е богат и затова могат да си позволят да нормализират идеята за нова бедност като добродетел в името на екологията и социалната справедливост. Унижението на занижените очаквания е комуникационна програма с дългосрочна цел – демотивация, деморализация и дезориентация. Покваряване на плановете за просперитет. Но само за другите. Авторката от The Washington Post ще разчита на Безос, дори и да не си продаде глупавата нова книга на либералното стадо.

Източник: tribune.bg

https://www.lentata.com/




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19846488
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930