Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2023 16:23 - Сделки за 9 милиарда: Защо военният министър излъга, че не можем да купуваме оръжия от Израел и Швейцария (ДОКУМЕНТ)
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 33 Коментари: 0 Гласове:
0



Сделки за 9 милиарда: Защо военният министър излъга, че не можем да купуваме оръжия от Израел и Швейцария (ДОКУМЕНТ) imageот admin на 07.02.2023   image  

Сделки за 9 милиарди се въртят „на тъмно“ в Министерството на отбраната покрай програмата за въоръжаване и модернизация на българската армия, алармира източник на Narod.bg под пагон.

Примерът за димките, които замъгляват картинката на случващото се зад дебелите стени на МО в полза на нечий кандидат даде не кой да е, а самият министър на отбраната Димитър Стоянов.

На пресконференция вчера генералът маркира като основен проблем в министерството, че „МО било ограничено да купува въоръжение и техника от страни от ЕС и НАТО, като отпаднали страни като Израел и Швейцария“ (и двете не членуват нито в ЕС, нито в НАТО, но са партньори за мир на Алианса, б.ред.)

Любопитното е, че Израел и Швейцария са споменати като забранени доставчици на оръжия, а същевременно те са основни доставчици на отбранителни системи за редица страни от НАТО? Защо Димитър Стоянов излъга, че България да не може да купува от тези две страни, след като израелската Elbit Systems е водеща в доставките на артилерия, Elta Systems е лидер в производството на радари, а швейцарската General Dynamics European Land Systems (GDELS) прави 8х8 военни машини?

А че политическият шеф на армията излъга е видно от документа от НС, който Narod.bg публикува – никъде в него не се споменава, че Израел и Швейцария, понеже не са в НАТО и ЕС, не могат да бъдат доставчици на въоръжение за България.

 

Реклама

Именно нова ПВО и радари са част от 13-те проекта за 9 млрд. лв. към Програмата за приоритетни инвестиционни разходи до 2032 г. на МО. Тя бе отхвърлена от парламентарната комисия по отбрана преди дни и Стоянов бе задължен да напише нова в следващите 3 месеца. Причината – предвиждаше кабинетът да получи разрешение да сключи няколко сделки наведнъж от парламента, а не да иска такова за всеки проект над 100 млн. лв., както законът изисква.

Иначе Димитър Стоянов напомни по време на пресконференцията какво бил свършил в първия си мандат като служебен министър на отбраната. Той обясни, че една от амбициозните задачи на Министерството на отбрана е да се ускори процесът по модернизация на българската армия.

Програмата обаче не била разгледана в комисията по отбрана и не била внесена в Народното събрание.

По конкретните проекти за модернизацията в сухопътни войски – рестартиран е проектът за пехотата, като в момента е на следващ етап подготовка за оферта.

image image image image image imagehttps://narod.bg
 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19895973
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930