Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2020 17:42 - Себастиан Курц: Европа трябва да се откаже от криворазбраната толерантност https://www.lentata.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 182 Коментари: 0 Гласове:
2



Себастиан Курц: Европа трябва да се откаже от криворазбраната толерантност Според Себастиан Курц, „ЕС трябва да се съсредоточи много по-активно върху проблема с политическия ислямизъм“. „Очаквам да се сложи край на криворазбраната толерантност и накрая всички европейски страни да осъзнаят колко опасна е идеологията на политическия ислямизъм за нашата свобода и за европейския начин на живот“, подчерта австрийският канцлер.

image

Гост-автор | 05/11/2020

„Европейският съюз трябва да се бори с голяма решителност и солидарност срещу ислямския тероризъм, както и срещу политическата база зад него, т.е. срещу политическия ислямизъм“, призовава Курц.

Четирима души загинаха, а още 14 бяха ранени в резултат от ислямистка терористична атака в центъра на Виена в понеделник. Силите за сигурност все още работят активно за издирването на онези, които стоят зад екзекутирания престъпник, пише германският вестник Die Welt, цитиран от Агенция "Фокус". 

Според австрийския канцлер Себастиан Курц, за съжаление, след терористичните атаки във Франция и много други страни, е трябвало да се очаква, че нещо подобно ще достигне и до неговата страна, но това все пак е истински шок за всички нейни жители. Полагайки венец на местопрестъплението в памет на жертвите, той си е мислил колко реална и близка е опасността от ислямисткия тероризъм, каза Курц пред Die Welt. 

По неговите думи, мнозина в Австрия вярват, че страната им е като благословен остров. Те знаят за тероризма и насилието изключително от новините от далечни страни, но не и от своите. Сега ситуацията се е променила. Много австрийци имат познати, които са били в непосредствена близост до мястото на нападението в понеделник вечерта. „Оставя следи и рани върху цялото население“, подчерта Курц. 

Както припомня вестникът, през 2015 г. Австрия прие строг закон, ограничаващ политическия ислям, в популяризирането на който участва самият канцлер на страната. Според Курц Австрия със своя ислямски закон се е превърнала в един от пионерите в Европа и сега е важно решително да продължи тази борба. „И не само с ислямисткия тероризъм, но и с идеологическата база, която стои зад него, тоест с политическия ислям и радикалния ислямизъм“, заяви австрийският канцлер. 

„Радвам се, че вече направихме крачка в тази посока благодарение на закона за исляма от 2015 г.“, продължи той. Сега този закон е частично приет от други държави и някои обсъждат възможността да го вземат като основа за собственото си уреждане на проблема - като Франция. „Така че тази терористична атака в центъра на столицата ни показва, че трябва да останем бдителни и решителни“, отбеляза австрийският канцлер. 

В интервюто пред германското издание той разкри, че в момента всички усили са насочени към установяване на обкръжението на престъпника. Курц помоли за разбиране и обясни, че в нощта след престъплението специалните сили на правоприлагащите органи са извършили множество обиски. Задържани са 14 заподозрени, а в момента тече разследване, за да се установи дали сред тях има поръчители или сътрудници на терориста, за да им се наложи подходящо наказание. 

Според Себастиан Курц, „ЕС трябва да се съсредоточи много по-активно върху проблема с политическия ислямизъм“. „Очаквам да се сложи край на криворазбраната толерантност и накрая всички европейски страни да осъзнаят колко опасна е идеологията на политическия ислямизъм за нашата свобода и за европейския начин на живот“, подчерта австрийският канцлер. 

„Европейският съюз трябва да се бори с голяма решителност и солидарност срещу ислямския тероризъм, както и срещу политическата база зад него, т.е. срещу политическия ислямизъм“, призовава Курц. Той също така отбеляза, че поддържа диалог с Еманюел Макрон и много правителствени ръководители на други страни, за да координира активно действията в рамките на ЕС. 

Австрийският лидер възнамерява да направи тази тема една от водещите на предстоящата среща на върха на ЕС. В интервю за германски журналисти той изрази сърдечната си благодарност към европейските и международните партньори за искреното им участие. Подкрепата и солидарността от германския канцлер, френския президент и Маркус Зьодер от Бавария, непосредствено съседна на Австрия, „дадоха на хората тук много сили“, увери Курц. 

„През тези трудни часове научихме, че има голяма готовност за подкрепа. Това се отнася, от една страна, за сътрудничеството на въоръжените сили и разузнавателните служби от чужбина. Но това се отнася преди всичко за емоционалната подкрепа от нашите партньори, която сега много помага на Австрия“, подчерта Себастиян Курц в интервюто за Die Welt.

Източник: Гласове




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19851697
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930