Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2020 16:56 - "За Истината": Борисов раздаде над 20 млн. лв. на общини в Смолянско, управлявани от ГЕРБ https://petel.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 160 Коментари: 0 Гласове:
1



"За Истината": Борисов раздаде над 20 млн. лв. на общини в Смолянско, управлявани от ГЕРБ 11.12.2020
image  

В края на октомври премиерът Борисов дойде на мястото на бъдещото ГКПП край Рудозем. Тогава областният управител Недялко Славов използва момента, за да поиска още пари за пункта – за водоем и водопровод.
Снимка: Стопкадър от видеото в профила на Борисов във Фейсбук

Вчера стана ясно, че Община Дряново единствена от четирите общини в област Габрово няма да получи и лев от отпуснатите с правителствено постановление 13.8 млн. лв. за инфраструктурни обекти в областта. Лишаването на общината от финансиране не е защото в Дряново нямат готови проекти, които чакат пари. Просто кметът на общината е от БСП, докато останалите му колеги идват от правилната партия.

В сряда с решение на Министерския съвет бяха предоставени допълнителни трансфери по бюджетите на общини в страната в общ размер 264,1 млн. лв. От „излишъка“, или както се изразява премиерът Бойко Борисов – от „мазнинката“. Значителна част от тези пари – 23,3 млн. лева, се дават на 7 общини в Смолянско. Най-голямата сума е за Община Смолян – 9 млн. лв., а най-малката – за Община Неделино – само 350 хил. лв.. Три общини не получават и стотинка – Девин, Мадан и Борино, пише "За Истината".

Защо така?

Как и защо правителството е разпределило по този начин милионите – не е ясно. Очевидно е, че критерий не е броят на живеещите, тъй като разликата между общини като Чепеларе и Неделино, които имат почти еднакво население, е огромна. Не е и финансовото състояние на съответните общини, защото стабилната във финансово отношение Община Златоград получава над 2 млн. лв. за сметка на общини като Девин и Неделино. Не са и за приоритетни проекти.  И този път няма средства за обхода на Чепеларе, един от най-важните за подобряването на пътната комуникация на област Смолян с Пловдив и вътрешността на страната. Няма пари и за очаквания от 10 години тръбопровод от термалния извор в с. Ерма река до гр. Златоград.

Лъже ли Цвета Караянчева?

Правителството на Бойко Борисов „не дели общините по партиен признак“. Думите са на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и бяха изречени в Кърджали през октомври, когато бе направена първа копка на спортна зала в града. Разпределението на 264-те милиона лева обаче напълно опровергава думите й.

Общините в Смолянска област, които получават над 20 млн. лева – Баните, Доспат, Златоград, Смолян и Чепеларе се ръководят от ГЕРБ. За Девин, Мадан и Борино, които се управляват от БСП и ДПС, няма нищо. Изключение правят единствено Неделино и Рудозем. Средствата за Община Неделино са твърде малко и не влияят на общата картина. „Изключението“ Рудозем обаче също потвърждава правилото. Обектите, за които е отпуснато финансиране на управляваната от ДПС община, е за изграждане на водоем и външен водопровод в местността Елидже – 967 800 лева, за вътрешна водопроводна мрежа на село Чепинци (І-ви етап) – 910 хил. лева. Всъщност парите са за ГКПП „Елидже“ – обект, който се изгражда от правителството чрез областния управител на Смолян. В местността Елидже има водохващане, с което се снабдява с вода част от село Чепинци. На мястото на това водохващане се прави водоем, за да се гарантира водата на граничния пункт, а средствата, посочени за „вътрешна водопроводна мрежа на село Чепинци“ се заделят, за да не остане селото без вода заради пункта.

Предизборно „наливане“

Харченето на милиони без санкцията на Народното събрание се превърна в масова практика на третия кабинет на Бойко Борисов. И в предишни години, и при предишни правителства в края на годината са се отпускали средства за разходи на общините. Разпределянето им рядко е било на принципна основа, с необходимата обосновка и разчети. Но винаги се е спазвало приличие. Пари се отпускаха, макар и по-малко, за общините, управлявани от опозицията. Този път демонстрацията е явна, а Борисов дори не имитира еманципирането на партията му от държавата.

Още докато вървеше, образно казано, заседанието на Министерския съвет, медиите получиха прессъобщения с информация за щедрите трансфери от Бойко Борисов към българските общините. Не от правителствения пресцентър, не от областните управители, не от кметовете на общини, а от областните структури на ГЕРБ. В тях описанието на милионите и целевото им предназначение се придружаваха с изявления на депутатите от региона и областните ръководители на ГЕРБ. Около 11.00 часа в сряда в цялата страна от местните офиси на ГЕРБ до местните медии бяха изпратени съобщения по калъп. Във всички тях се неизменно бе подчертавана ролята на първия партиен и държавен ръководител Бойко Борисов. Ще цитирам само части от прессъобщението на ГЕРБ – Смолян. 

„Правителството и министър-председателят Бойко Борисов за пореден път показаха ангажираност към проблемите на родопските общини“ – казва областният ръководител на ГЕРБ Николай Мелемов. 

„Допълнителните трансфери са необходими за реализирането на значими проекти, от които ще се възползват стотици жители от региона“, отбелязва и депутатът д-р Даниела Дариткова.

Пет часа по-късно, в 16.00 часа, бе изпратено официалното съобщение от пресцентъра на Министерския съвет. То бе твърде лаконично:

„Предоставят се допълнителни трансфери по бюджетите на общини, в общ размер 264,1 млн. лв., за финансиране изпълнението на редица инфраструктурни проекти в социалната и техническата инфраструктура – реконструкция, рехабилитация и ремонт на улична мрежа и общински пътища, доизграждане и основен ремонт на водопроводни мрежи, изграждане на спортни и детски площадки, ремонт и възстановяване на централната градска част на някои населени места, ремонт на детски градини, читалища и училища. Допълнителните разходи и трансфери се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2020 година.“

Съобщенията на местните структури на ГЕРБ за „щедростта“ на Борисов към общините на следващия ден качени в стотици сайтове из цялата страна. Но дали ще изпълнят предизборните си цели, или ще имат по-скоро обратен ефект, предстои да видим.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19932735
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930