Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2021 16:42 - Кои мутри на ГЕРБ заливат с бетон Синеморец? (Кметът Георги Липчев мълчи като партизанин) https://svobodnoslovo.eu/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 120 Коментари: 0 Гласове:
1



Кои мутри на ГЕРБ заливат с бетон Синеморец? (Кметът Георги Липчев мълчи като партизанин)

10.04.2021 admin

  image  

Кметът на община Царево от ГЕРБ Георги Лапчев продължава да се държи като феодал и да крие информация, която трябва да е публична и да е достъпна в интернет за всеки, който се интересува.

Последният пример е със скандалния строеж в местността Поляните в Синеморец. Кадърът на ГЕРБ първо дълго отказваше да предостави документите за постройката, растяща в защитена екозона, като обясняваше, че „трети лица“ – т.е. инвеститорът (известен столичен архитект от обръчите на хунтата), не разрешавали.

 

А когато природозащитниците го притиснаха, позовавайки се на Закона за за достъп до обществена информация (ЗДОИ) Лапчев пренаписа закона и изфабрикува нови „правила“ – ако някой иска да чете папката за обекта, може да отиде в общината, но с изрична забрана да снима, копира или изнася листове.

Обяснението – „трети лица“ не били съгласни да се раздават току-така документи.

„Скандално, е че общината крие информация, която трябва да е качена на сайта, и се налага да искаме достъп по ЗДОИ“, коментира инж. Николай Найденов, който си извоюва правото да се запознае с документацията за строежа, но само на място в общината.

image

Кметът Лапчев явно отказва да влезе в 21-ви век – всяка община би трябвало да има има на уеб страницата си публичен регистър на издадените разрешения за строеж и там да са качени самите разрешения, но Царево няма. Не е качен в интернет и регистър на заповедите, даващи разрешения за изработване или за промени на подробни устройствени планове. Липсват още над 10 е-регистъра, вкл за хотелите, заведенията, паметниците на културата и др.

„Всички тези липси на създават усещане за непрозрачност, за нередности, пречка са за граждански контрол и са предпоставка за взимане на грешни решения или провеждане на неудачни политики от страна на администрацията и общинския съвет“, обяснява инж. Николай Найденов, който е член на фейсбук групата Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев Бряг“.

„Трети лица“

Кметът Лапчев твърди, че е забранил да се изнасят документи за строежа в „Поляните“ заради „засягането на интересите на трети лица, които изрично са заявили несъгласието си за предоставяне на достъп до засягащата информация“.

Това е абсурдно, тъй като всички други институции решават проблема с несъгласните „трети лица“, като заличават личните им даннни в документите, които публикуват, обясняват от „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“.

Не може да се крие информация, която се отнася за имот, влизащ в границите на Природен парк“,  в две защитени зони от екомрежата „Натура 2000“ и в непосредствена близост до природната забележителност „Корабите“.

При това от строежа попада  в 100-метровата крайбрежна Зона А, а оградата му прекъсва пешеходния достъп по морето, посочват природозащитниците. Както вече стана известно, вилата на столичния архитект е само „пилотен“ проект.  Местността е заплашена да се превърне в жилищен комплекс, тъй като има планове за изграждане на още поне още 30 крайморски „къщурки“.

„Насърчете“ кмета Лапчев с писма

„Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“ приканва гражданите да притиснат пазителя на тайните, който управлява община Царево и всеки да му израти искане по Закона за достъп до обществена информация за обекта, която той така старателно пази.

В заявлението е добре да се посочи, че документите трябва да бъдат изпратени по електронна поща (законът позволява искателят да определри формата за получаване на документите).  Мейлът на общината е е-мейл: tsarevo@gmail.com.

„Идеята на кампанията е най-накрая и веднъж завинаги ръководството на община Царево да разбере, че общественият интерес е по-важен от този на „третите лица“, коментира Борислав Борисов от групата за спасяване на Синеморец от съдбата на Слънчев бряг. 

В. „Сега“




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19852903
Постинги: 45083
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930